Η φιλοσοφία μας

Το «Κέντρο Προετοιμασίας & Υποστήριξης για τη Γονεϊκότητα & την Οικογένεια» δημιουργήθηκε με στόχο να προσφέρει ψυχολογική στήριξη στο ζευγάρι μέσω μιας ολιστικής προσέγγισης.

Δυο άνθρωποι που πρόκειται να γίνουν γονείς χρειάζονται την κατάλληλη προετοιμασία – τόσο θεωρητική, όσο και σωματική – για τον τοκετό. Η μετάβαση, όμως, στη γονεϊκότητα προϋποθέτει και τη συναισθηματική προετοιμασία του ζευγαριού, την οποία συχνά παραβλέπουμε. Ο τοκετός άλλωστε δεν εξαρτάται μόνο από τον γιατρό και τη μαία. Υπάρχει και ένα ψυχολογικό κομμάτι, το οποίο επηρεάζει την έκβασή του. Και αυτό αφορά και τους δυο συντρόφους. Από τη μια πλευρά σχετίζεται με το πως η μητέρα ανοίγεται και αφήνει το σώμα της ελεύθερο στο μωρό να γεννηθεί και από την άλλη έχει να κάνει με την υποστήριξη του συντρόφου της, με τον ρόλο του γενικότερα και με τη σχέση που έχουν σαν ζευγάρι.

Η προετοιμασία θα πρέπει να ξεκινάει ιδανικά πριν από τη σύλληψη. Σε όποιο κομμάτι, όμως, αυτής της διαδρομής κι αν ξεκινήσει η υποστήριξη, η σημασίας της είναι καθοριστική, προκειμένου το ζευγάρι να είναι όσο γίνεται πιο κοντά, πιο παρών σε αυτό που πρόκειται να συμβεί.

Ποιοί είμαστε

Αγγελική Κλήμου

Μαία, Σωματική Ψυχοθεραπεύτρια,
Ιδρύτρια του Κέντρου

Η Αγγελική Κλήμου είναι μαία και σωματική ψυχοθεραπεύτρια. Εργάζεται από το 2010 ως ελεύθερος επαγγελματίας-μαία, προετοιμάζοντας νέα ζευγάρια για τον τοκετό και τη γονεϊκότητα σε ομαδικό ή ατομικό επίπεδο…

Dr. Γεώργιος Κ. Μιχαλόπουλος

Μαιευτήρας, Χειρουργός, Γυναικολόγος

Με δεκαετή εμπειρία στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Μ. Βρετανίας (NHS), εξειδίκευση στη Λαπαροσκοπική Χειρουργική και την Κολποσκόπηση, και βαθιά γνώση του μη-παρεμβατικού τοκετού περιλαμβανομένου του τοκετού μετά από καισαρική (VBAC)…

Γιάννης Κορκοτσέλος

Ψυχοθεραπευτής, εκπαιδευτής & επόπτης ψυχοθεραπευτών,
Εισηγητής σεμιναρίων

Εργάζεται από το 2004 σε δομή του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων. Από το 2017 διατελεί Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Σωματικής Ψυχοθεραπείας…

Dr. Μόρφης Διαμαντής

Aναισθησιολόγος, Βελονιστής

Ο Μόρφης Διαμαντής εργάζεται ως ειδικός αναισθησιολόγος στο μαιευτήριο Λητώ από το 2008, ενώ ταυτόχρονα είναι υπεύθυνος του ιατρείου βελονισμού του μαιευτηρίου με εξειδίκευση στο μαιευτικό και γυναικολογικό βελονισμό και την υπογονιμότητα…

Ο ρόλος μου ως μαία

Το ταξίδι προς τη γονεϊκότητα είναι μια διαδρομή που περνάει μέσα από διάφορα συναισθηματικά μονοπάτια. Συναισθήματα χαράς, αγωνίας, έκπληξης, προσμονής, αγάπης, ενθουσιασμού, φόβου, αμφισβήτησης, ευτυχίας, συγκίνησης που διαρκώς εναλλάσσονται καθώς η εγκυμοσύνη προχωράει. Συναισθήματα που αφορούν και τους δύο γονείς – κυρίως όμως, τη νέα μητέρα.

Ο ρόλος μου ως μαία – συνοδοιπόρος σε αυτό το ταξίδι αφορά στη δημιουργία μιας σχέσης εμπιστοσύνης και αλληλοσεβασμού με το ζευγάρι. Στόχος μου η ενδυνάμωση, η υποστήριξη και η καθοδήγηση της νέας μητέρας ώστε να ανακαλύψει και να φέρει στην επιφάνεια τη δύναμη που κρύβεται μέσα της, την ικανότητα να γεννήσει το μωρό της.

Σκοπός της προετοιμασίας για τη γονεϊκότητα, εκτός από την ενημέρωση του ζευγαριού σχετικά με θέματα που αφορούν στους νέους τους ρόλους, είναι και η δημιουργία ενός ασφαλούς δεσμού μεταξύ της μαιευτικής ομάδας και του ζευγαριού.

Πρόκειται για ένα ταξίδι συμπόρευσης με τους νέους γονείς και το έμβρυο!

Κλήμου Αγγελική

Ο χώρος μας

Τι λένε για μας

Έ φερα στον κόσμο το τρίτο παιδάκι μου με τη βοήθεια της Αγγελικής. Στις συναντήσεις πριν τον τοκετό με βοήθησε να συνειδητοποιήσω και να μετριάσω τους φόβους που είχα λόγω της καισαρικής που είχε προηγηθεί, αλλά και των κακών χειρισμών γιατρών και μαιών. Με σεβασμό και ηρεμία γέννησα και κράτησα τη μικρούλα μου στην αγκαλιά μου για ώρες ολόκληρες. Εκείνη μεσολάβησε ώστε να μην την αποχωριστώ άσκοπα τις πρώτες πολύτιμες ώρες. Της είμαι ευγνώμων διότι κάθε στιγμή του τοκετού αισθανόμουν ασφάλεια και εμπιστοσύνη. Οι αναμνήσεις από τις προηγούμενες εγκυμοσύνες ήταν ένα κράμα οργής και τύψεων που κατάφερε να διαλύσει η Αγγελική. Την ευχαριστούμε ολόψυχα εγώ και η μπεμπούλα μου.

Αργυρώ Σηφάκη
Ημερομηνία Τοκετού: 05.07.2019

Έχοντας βιώσει έναν δύσκολο τοκετό στο πρώτο παιδί, που κατέληξε σε καισαρική, και έχοντας βιώσει δύσκολες καταστάσεις στο μαιευτήριο μετά τον τοκετό, είχαμε να αντιμετωπίσουμε ποικίλα άγχη και φόβους. Στο δεύτερο τοκετό επιλέξαμε την Αγγελική. Ξεκινήσαμε μαζί αρκετά πριν τη γέννηση. Μας κέρδισε η ηρεμία της – και εμένα και τον σύντροφό μου. Τη νιώσαμε να μας ακούει, χωρίς να επιβάλλεται και να μας κατευθύνει όπου είχαμε ανάγκη και μόνο, με δεκτικότητα στις επιλογές μας. Είχαμε και πάλι έναν δύσκολο τοκετό. Χρωστάμε στην Αγγελική και στον γιατρό μας Γιώργο Μιχαλόπουλο το VBAC και την ομαλή μετά τη γέννηση έξοδο από το μαιευτήριο. Ήταν κοντά μας σε ό,τι χρειαστήκαμε πριν και μετά τον τοκετό. Δεν έχω λόγια… Ευχαριστώ!

Χριστίνα

Γ νώρισα την κ. Κλήμου στον τρίτο μήνα της πρώτης μου εγκυμοσύνης. Από την αρχή της γνωριμίας μας ένιωσα την ασφάλεια που κάθε εγκυμονούσα αναζητά στην μαία της. Είχα δυο δύσκολες εγκυμοσύνες και ήταν πάντα δίπλα μου με κατάρτιση, ηρεμία και πραγματικό ενδιαφέρον. Συζητούσαμε κάθε ανησυχία μου και με προετοίμασε άριστα για τον τοκετό. Στους πολύωρους τοκετούς μου -20 και 12 ώρες αντίστοιχα-, ήταν δίπλα μου κάθε στιγμή και όπως ακριβώς θα ήθελα, με σεβασμό και υποστήριξη σωματική και ψυχολογική. Επίσης πολύ σημαντική για εμένα ήταν η βοήθειά της τις πρώτες μέρες στο σπίτι με το νεογέννητο. Η συνεργασία μας ήταν άψογη και πάντα θυμάμαι αυτές τις σημαντικές στιγμές της ζωής μου γεμάτες με φροντίδα και αγάπη από την Αγγελική και την ευχαριστώ θερμά για αυτό.

Εύα Ξένου-Γαβριέλη

Είχα την τύχη να γνωρίσω την Αγγελική όταν έμεινα έγκυος στο τρίτο μου παιδί. Μια εγκυμοσύνη ντυμένη με αρκετή αμφιθυμία, άγχος και φόβο τοκετού καθ’ ότι ο προηγούμενος (VBAC) ήταν πολύ παρεμβατικός. Από την πρώτη στιγμή κατάλαβα ότι ήταν ένας συνδυασμός δυναμισμού, ειλικρίνειας, γνώσης πάνω στο αντικείμενό της. Όλα άρχισαν να επιβεβαιώνονται άμεσα όταν αρχίσαμε να συναντιόμαστε για να στήσουμε πλάνο τοκετού, αλλά κυρίως για να συνδεθούμε. Η εκπαίδευσή της, της επιτρέπει να χτίζει δεσμό με τη μέλλουσα μαμά σε επίπεδο σχεδόν ψυχοθεραπευτικό. Έτσι, όταν ήρθε το δεύτερο VBAC είχα απέναντί μου καθ’ όλη τη διάρκεια του τοκετού ένα πρόσωπο οικείο, της απόλυτης εμπιστοσύνης μου με το οποίο είχα μοιραστεί πολύ βαθιές σκέψεις μου. Κάτι που σίγουρα βοήθησε στο να μπορέσω να αφεθώ στα χέρια της σωματικά και ψυχικά και να βιώσω ένα τοκετό που θα ευχόμουν να ζήσουν όλες οι γυναίκες. Ο γιος μου είναι τώρα 4 ετών. Πολλές φορές του δείχνω τη φωτογραφία της, -αυτή, του λέω-είναι η Αγγελική μας που σε βοήθησε να βγεις από την κοιλίτσα της μαμάς! Είναι «όμοφη» (όμορφη) μου λέει. Και όχι μόνο, απαντώ…

Έρη Ρηγίνου