Εγκυμοσύνη & πατέρας

by | Εγκυμοσύνη

Η εγκυμοσύνη δεν είναι μόνο γυναικεία υπόθεση. Μπορεί η γυναίκα να βρίσκεται στο κέντρο του ενδιαφέροντος αυτή την περίοδο, αλλά και ο άντρας έχει πολύ σημαντικό ρόλο. Δυστυχώς, πολύ συχνά υποτιμάται ο ρόλος του και αυτό δημιουργεί αφενός προβλήματα στη σχέση του ζεύγους και αφετέρου προβλήματα στη σχέση του βρέφους με τον πατέρα.

Οι δύο γονείς έχουν να επιτελέσουν καινούργιους ρόλους, ειδικά στην αναμονή της άφιξης του πρώτου παιδιού, για τους οποίους δεν έχουν εκπαιδευτεί και γνωρίζουν ουσιαστικά ελάχιστα πράγματα. Η σχέση του ζευγαριού αναπόδραστα θα περάσει μια κρίση και θα χρειαστεί οι σύντροφοι να επανατοποθετηθούν ως προς αυτή.

Οι υποψήφιοι γονείς χρειάζεται να υποστηρίξουν τη σχέση τους αυτή την περίοδο με διαφορετικούς τρόπους. Η μητέρα θα επωμιστεί το μεγαλύτερο φορτίο καθώς συνταρακτικά πράγματα συμβαίνουν στο σώμα της και γεννούν πολλούς φόβους και ανασφάλειες. Ο πατέρας χρειάζεται να είναι υποστηρικτικός με πολλούς τρόπους απέναντι στις μεγάλες αλλαγές που βιώνει η σύντροφός του. Χρειάζεται να μπορεί να βάλει στην άκρη τις δικές του αγωνίες και τους φόβους. Χρειάζεται, όμως, και να βιώσει την πατρότητα, να αποκτήσει επαφή με το παιδί του που ακόμη βρίσκεται στα σπλάχνα της συντρόφου του.

  • Πώς μπορώ να ξέρω αν το παιδί μου είναι υγιές;
  • Πόσο επηρεάζει η περίοδος της εγκυμοσύνης το παιδί, εμένα, τη σύντροφό μου, τη μεταξύ μας σχέση;
  • Τι θα απογίνει η σεξουαλική μας ζωή από δω και στο εξής;
  • Θα μπορέσω να υποστηρίξω οικονομικά και συναισθηματικά τις νέες μου υποχρεώσεις;
  • Θα είμαι καλός πατέρας;
  • Θα είμαι καλός σύντροφος;

Τέτοιου είδους ερωτήματα είναι πάντα παρόντα όσο και αν πολλές φορές δεν εκφράζονται και λειτουργούν υπόγεια. Είναι πολύ σημαντικό να βρεθεί ο χώρος για να εκφραστούν αυτές οι αγωνίες, οι φόβοι, οι ανασφάλειες, η κούραση, αλλά και οι προσδοκίες, τα όνειρα, οι ελπίδες για τον νέο άνθρωπο που πρόκειται να έρθει και θα φροντίσουν οι δύο γονείς μαζί. Η εμπειρία αυτή φέρνει μαζί της νόημα, ευτυχία, αλλά όπως κάθε αλλαγή φέρνει και αναταράξεις, διαπραγματεύσεις και επανατοποθετήσεις.